Granit-mar na Facebooku Granit-mar na YouTube Granit-mar na YouTube
kuchnia

Jaki blat kuchenny wybrać – granitowy czy marmurowy?


Solidność, wytrzymałość, łatwość w czyszczeniu i estetyczny design – tego oczekujemy od blatów kuchennych. Materiałem, który spełnia wszystkie te warunki, jest naturalny kamień. Który jednak – granitowy czy marmurowy blat – będzie lepszym wyborem? W artykule prezentujemy zalety i wady każdego z tych rozwiązań.

Blaty z naturalnego kamienia – czym się wyróżniają?

Blaty granitowe w kuchni zapewniają wysoki poziom funkcjonalności oraz wygody. Odznaczają się niezwykłą wytrzymałością – można kłaść na nich gorące garnki czy rozgrzane blachy, kroić chleb czy rozbijać mięso bez użycia deski. Nie odkształcają się pod wpływem zalania czy kontaktu z wysokimi temperaturami, są odporne na zarysowania i ścieranie. Ich największe zalety to m.in.:

  • wodoodporność,
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne,
  • ognioodporność,
  • łatwość w czyszczeniu.

Jakie są zalety i wady blatów marmurowych?

Podobnie jak blaty granitowe tak i marmurowe są bardzo uniwersalne – szeroki wybór wzorów i kolorów sprawia, że każdy bez trudu może znaleźć blat, który idealnie wpisze się w jego upodobania. Blaty z marmuru prezentują się niezwykle elegancko i nadają wnętrzu wyjątkowego klimatu. Wyróżniają się również odpornością na wysokie temperatury i środki chemiczne. Są także łatwe w czyszczeniu, nie wymagają użycia specjalistycznych preparatów.

W przeciwieństwie jednak do swoich odpowiedników z granitu znacznie łatwiej ulegają zarysowaniom i innym uszkodzeniom mechanicznym. By uniknąć skaz na powierzchni, trzeba używać desek do krojenia. Prócz tego blaty marmurowe wykazują dużą absorpcję cieczy. Warto podkreślić, że regularna impregnacja może skutecznie ochronić przed przebarwieniami i plamami, a tym samym zniwelować ten problem. Wiąże się to jednak z dodatkowymi kosztami.

Wróć